KEFAL
KEFAL BALIĞI
Kefal, Mugilidae familyasını oluşturan balık türleridir.
Vücutları uzamış olup, yandan az basıktır. Ağız terminal olup büyüktür. Dişleri ise ya hiç yoktur ya da çok küçüktür. Bazı türlerde yağlı göz kapağı çok iyi gelişmiştir. Vücut başa kadar uzanan iri, genellikle pullarla örtülüdür. Yan çizgi bulunmaz. Kaideleri birbirinden oldukça uzak iki dorsal yüzgeci vardır. Birinci dorsal yüzgeci kısadır ve 1-5 kuvvetli diken ışınla desteklenmiştir. İkinci dorsal yüzgeç daha uzundur. Işınları ilk ikitanesi diken ışın , diğerleri ise yumuşak ışınlıdır. Pektoral yüzgeçler solungaç kapaklarının hemen arkasındadır ve oldukça yükseye yerleşmiştir.
Çoğunlukla beslenmek için sığ sulara giren ve sürüler teşkil eden hızlı yüzücü balıklardır. Besinleri genellikle ipliksi alglerdir fakat omurgasızları da yer.
Türkiye sularında yaşayan türleri:
Has Kefal veya Topan kefal
Dudaklı kefal
Rus kefali
Altınbaş kefal
Bıldırcın Kefali
Pulatarina veya ince dudaklı kefal
Mavi kefal veya Hazar kefali
Tatlı su kefali
Sıçrayan kefal veya Mavraki
KEFAL AVI
Hemen hemen tüm kara sularımızda bulunan dere ağızlarında yuvalan bir balıktır. Her mevsimde yakalanabilir. Kullanılan olta su üstü mantarlı Kıbrıs siti denilen 20 veye 30 iğneli ekmeğe sarılarak yapılan oltadır. Kullanacağız 4 veya 5 numara çelik iğneler hem kiloluk kefalleri yakalamanıza hemde kaçmasına engel olur. Yem olarak ekmek vazgeçilmezidir. Ekmeği çok iyi şekilde sıkarak top yapıp iğneleri ekmeğin içinde saklayarak kefal yakalayabilirsiniz. Güçlü ve mücadeleci bir balıktır. Yakalandığında kolay kolay teslim olmayacağı için sizi fazlasıyla zorlayacaktır. Eğer yakalanan kiloluk bir kefal ise kaçmak için çok fazla mücadele edecektir. Oltaya boşluk verdiğiniz anda kaçma şansı fazladır. Kefal çok fazla yakaladığım ve yakalamasının keyif verdiği bir balık. Bulunduğum avlakta balıkçı restoranı olmasından dolayı genellikle balık ciğeri ile 3 lü köstekli dip takımı ile avını yapıyorum.
Bulabilirseniz balık ciğeri bağırsağı yada dere kurdu da olabilir tek iğneli 3 lü köstekli dip oltası ile de yakalayabilirsiniz. Kullanacağız iğneler 8veya 9 numara çapraz çelik iğnelerdir. Kullandığınız kösteğin kalın olması balığın oltayı kopararak kaçmasını engellerler. Benim tavsiyem 0.30 veya 0.35 lik kösteklerdir.